Suomalainen design valloittaa maailmalla

Designiksi on perinteisesti mielletty sisustustavarat, mutta nykyisin se voi käsittää myös arkkitehtuuria ja muotia. Suomalaisen designin suosio maailmalla kasvaa jatkuvasti, ja se vetää maahan keräilijöitä, sijoittajia ja alan opiskelijoita. Suomalainen muotoilukieli on tunnettu maailmalla puhtaista linjoista, eettisyyden huomioimisesta ja pelkistetystä tyylistä. Siinä on helppo aistia suomalaisen kansan yhteys luontoon. Useissa suosituissa tuotteissa yhdistyy menneen maatalousyhteiskunnan arvostus ja nykyisen post-modernin teknologiayhteiskunnan voima. Tunnettuja nimiä maailmalla muotoilun ystäville ovat Aarikka, Artek, Iittala ja Arabia. Arkkitehtien saralla ihastusta herättävät Castrenin pariskunta, Ehojoki ja tietenkin Aalto, jonka suunnittelemia rakennuksia saavutaan katsomaan kauempaakin.

Ympäristöarvot ja eettisyys

Suomalaisia suunnittelijoita yhdistää useimmiten ympäristökeskeinen ajattelu ja eettisyys. Se tulee esiin linjoissa, materiaalivalinnoissa ja käyttötarkoituksessa. Se on samaan aikaan maan historiaan tukeutuva sekä moderni tapa työstää teoksia. Suomalaiset ostajat ovat nykyisin tietoisia kuluttajia, joille kotimaisuus, työntekijöiden arvostus ja ympäristön kunnioitus menevät usein ostopäätöksen kohdalla ykkössijalle.

Menestyneet suomalaiset yritykset pyrkivät usein tukemaan köyhempien maiden yrittäjiä, ja haluavat tuotteiden elinkaaren olevan mahdollisimman pitkä. Muuttuvassa maailmassa kulutus on murroksessa, ja yhä useampi kuluttaja suosii kerskakulutuksen sijaan kestävyyttä, johon suomalainen design sopii mitä parhaiten. Ympäristöarvot huomioon ottavat suunnittelijat ovat olleet avainasemassa luomassa uusia kestäviä materiaaleja ja toimintatapoja.

Arvojensa mukaan toimiviin yrityksiin kuuluu esimerkiksi nopeasti suosioon noussut VAJA Finland, jonka työntekijöistä suurin osa on entisiä Arabian työntekijöitä. Arabian siirtäessä toimintaansa rajojen ulkopuolelle, syntyi työttömiksi jääneiden tarpeesta työllistyä ja tuottaa laadukasta suomalaista käsityötä tämä kiinnostava yritys. VAJA Finlandin astioiden kaikki työvaiheet tehdään käsityönä, esimerkiksi saumat tehdään ilman koneellista hiontaa. Suomalaisen Woodly Oy:n kehittämä puupohjainen muovi on ympäristöystävällinen materiaali, josta on tulevaisuudessa mahdollista valmistaa erilaisia käyttöesineitä ja sisustuselementtejä.

Yksi suomalaisen designin menestystekijöitä on yritysten tinkimättömyys laadun ja arvojen suhteen. Maineen ylläpito vaatii pitkäjänteistä työtä ja panostusta tuotteen suunnittelupöydältä aina kuluttajan käsiin asti.

Suomalaista designia verkkokaupasta ja antikvariaateista

Vuonna 2004 perustetun suomalaista designia kauppaavan verkkokaupan, Finnish Design Shopin, nousukiito on ollut vakuuttavaa. Kasvutahti vuosittain on ollut noin 30 % tienoilla, ja yrityksen myynnistä puolet tulee ulkomailta. Yrityksen kautta on myyty tavaroita yli 100 maahan, ja sillä on edellytyksiä laajentaa entisestään. Tärkein kohdemaa on Yhdysvallat, mutta merkittäviä ostajia löytyy myös Australiasta ja Japanista.

Eri maissa suomalainen muotoilu liitetään eri asioihin. Amerikassa ostajia kiinnostaa skandinaavinen muotoilu kokonaisuudessaan ja Japanissa muotoilussa ihastuttaa heille ominainen minimalistisuus. Suomalaisen designin voittokulun myötä maahamme saapuu vuosittain yhä useampia kotimaisesta designista kiinnostuneita matkailuryhmiä.

Myydyimpien artikkelien listalla ulkomailla ovat Marimekon melko uusi Oiva-astiasto, Iittalan Teema-astiasto, Arabian Suomi 100 -mukit, Arabian muumimukit, Secto Designin valaisimet, Jalo Helsingin palohälyttimet, Artekin Aalto-jakkarat, Iittalan Ultima Thule -sarja ja Iittalan Aalto-maljakko. Osa Suomeen saapuvista matkailuryhmistä on ottanut selville eri vanhan tavaran myymälöiden sijainnin, ja he saattavat kiertää niitä pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin metsästämässä vanhaa lasitavaraa ja astioita.

Osaa ostajista kiinnostaa vanhempi tuotanto, kun taas toisille suomalainen uuden ajan design on halutumpaa. Mielenkiintoa riittää myös erilaisten arjen käyttötavaroiden, kuten linjakkaiden palohälyttimien, saralla. Myyntiartikkeleiden lisäksi design toimii myös matkailuvalttina, joka imee ulkomaalaisia matkailemaan Suomeen.

Pupukenkiä ja Marimekon kukkia

Designiksi mielletään myös muoti, ja viime vuosina suomalaisen muodin ammattilaisten luomuksia on nähty niin palkintogaaloissa kuin myös valkokankaalla. Monet meille tutut kuviot ja merkit ovat nousseet arvoonsa New Yorkin catwalkeilla ja tunnetuilla ostoskaduilla. Marimekon suuret kukkakuviot ovat olleet useimmille tuttuja keittiön verhoina tai lakanoina, kunnes ne ovatkin löytäneet paikkansa julkkisten asusteiden kuoseina.

Maailmalla mainetta ovat niittäneet Marimekko, Minna Parikka ja Paola Suhonen. Tunnettujen suomalaisten suunnittelijoiden mallistot ovat saaneet paikkansa suosittujen muotiviikkojen ohjelmassa niin Milanossa, New Yorkissa kuin myös Pariisissakin. Suomalaisen vaatedesignin kantava teema seuraa sisustusdesignin polkua nostamalla eettisyyden keskiöön.

Tuotteita valmistetaan sivutuotteena syntyneistä materiaaleista kuten lohennahasta tai hirvennahasta. Ekonylon ja helposti kierrätettävät materiaalit ovat nousussa, ja ne kiinnostavat kuluttajia, joita ohjaavat arvot. Nousussa olevia suomalaisia muotosuunnittelijoita ovat esimerkiksi Halla Halla, Lovia, Halo ja Onar. Niiden kaikkien tuotannossa on huomioita kestävä kehitys ja ympäristötietoisuus. Halla Hallan kestävät uimapuvut ommellaan merestä kerätystä muoviroskasta, joka on jalostettu ekonyloniksi.

Useiden yritysten taustalla on korkealla teknologialla tuotettua materiaalia, joka nähdään vastauksena kohtaamaamme ilmastonmuutoksen ratkaisuun. Onar käyttää vaatteiden materiaalina ainoastaan lihatuotannon sivutuotteena syntyviä nahkoja, joita värjätään kromivapailla tuotteilla. Halo taas on pyrkinyt luopumaan sesonkiajattelusta ja hukkaerien valmistuksesta.

Kierrätystä ja ylijäämää

Oli sitten kyseessä sisustus-, rakennus- tai muotisuunnittelu, suomalainen nyky-design luottaa minimalistisuuteen ja kierrätysmateriaaleihin. Yhä useamman tuotteen lähtökohtana ovat ylijäämämateriaalit ja luonnonmukaiset valmistusvaiheet. Niiden lisäksi tuotteiden ominainen muotokieli ja korkea laatu ihastuttavat maailmalla, jossa tarkka laadunvalvonta ei aina ole välttämättä Suomen tasolla.

Suomalaisille suunnittelijoille ja yrityksille luonnonmukaisuuden nouseminen hitiksi on lottovoitto, sillä useimmille toimijoille Suomen omat markkinat ovat liian suppeat. Niille ulkomaalaiset ostajat ja suomalaisen designin maineen levitys maailmalla ovat elinehtoja. Menestystarinat ovat siivittäneet alaa uudenlaiseen kiitoon, jonka myötä yhä useampi nuori taitaja on saanut teoksiaan ja tuotteitaan esille.